Sivuista


Sivun historia


Vuosi 2005 oli kaiken alku ja juuri ja periaatteessa Munchlax Manian syntyvuosi, vaikka vuosi tämän jälkeen sivu kuopattiinkin, ja herätettiin jälleen henkiin taas vuosi tuosta eteenpäin.

Vuosi 2005 oli Pokémonin kannalta merkittävä siinä suhteessa, että Pokémonin neljäs sukupolvi todistettiin tulevaksi Munchlaxin ilmestyessä animessa (niin elokuvissa kuin TV-sarjassa). Munchlax oli huippu, ja sen suurempia miettimättä päätin perustaa Pokémon-fanisivun, joka kantaa kyseisen otuksen nimeä. Sivun nimen päättämisessä ei mennyt muutamaa minuuttia kauempaa: tavoitteena oli ytimekäs ja naseva nimi, joka sisältäisi Munchlaxin nimen ja useampiosaisen nimen kohdalla kaikki sanat alkaisivat samoilla kirjaimilla.

Olin jo aiemmin ajatellut perustaa Pokémon-fanitukseni pohjalta fanisivun ja ensimmäiset versiot kokeilin tehdä Websillä (entinen Freewebs), jonka kotisivuohjelma oli helppokäyttöinen eikä vaatinut varsinaista koodaamista. Yksi ihan ensimmäisistä sivuistani oli Porygon-teemainen, kunnes Munchlax ilmestyi maailmaan. Websistä siirryin rakentamaan sivuani Geocitiesin PageBuilderilla, joka sekin oli suoraviivainen ohjelma, ilman koodaamista. Munchlax Mania aukesi vuoden 2005 puolivälissä. Sivujen näpräämisestä innostuneena väsäsin MM:n ohelle myös hoitolan, Munchyn Hoitolan, joka tavallisista hoitoloista poiketen sisälsi muun muassa hoitajien omat huoneet ja niissä tapahtuvat, "reaaliaikaiset" tapahtumat.

Vähitellen sivun ylläpitäminen alkoi käymään raskaaksi - Geocitiesin PageBuilder ei osoittautunut olevan paras mahdollinen keino rakentaa sivua. PageBuilderiin turhautuneena päätin lopettaa Munchlax Manian päivittämisen ja suljin sivun, sekä hoitolan siinä samalla, sillä sivuja en osannut työstää millään muulla keinolla. Tämä tapahtui vuonna 2006, kun sivu oli juuri ja juuri vuoden vanha. Pokémon-innostus ei ollut kuitenkaan lopahtanut ja hirveästi olisi tehnyt mieli jatkaa sivujen tekoa, mutta miten? Näinpä päätin ryhtyä toimeen ja opiskella enemmän HTML-kieltä. Sivun sulkemisen jälkeen tein monia pieniä projekteja pelkästään HTML-kieltä käyttäen, esimerkiksi ensimmäisiä PokéVoten versioita (yksi niistä oli Phanpy-teemainen!). Tiesittekö, että alunperin tuumin PokéVotesta tulevan oma, itsenäinen sivunsa, eikä MM:n liitesivua? Joka tapauksessa, kun lopulta lyyti alkoi kirjoittaa, päätin herättää Munchlax Manian henkiin.

Tämä tapahtui vuonna 2007, jolloin aloin työstämään sivuja helpommin HTML-kielen avulla, yhä Geocitiesin sivutilalla. Sivun ylläpitäminen alkoi rullata sujuvasti ja se alkoi käydä jopa mukavaksi! Olen aina tykännyt pitää elämässäni yllä pieniä tai suuria projekteja, ja tämä sivu on ollut aina hauskaa näpertelyä. Myös kävijät löysivät tiensä sivulle, mikä oli tietenkin iloinen yllätys. Pääsivun rinnalle rakensin myös varsinaisen PokéVote-sivuston, johon onneksi löytyi jo hieman materiaalia aikaisempien HTML-harjoitusteni vuoksi.

Vuonna 2009 Geocities ilmoitti lopettavansa toimintansa ja oli aika vaihtaa sivutilaa. Pikaisen googlailun tuloksena päädyin Freehostiaan ja samalla myös sivun ulkoasu vaihtui. Tuosta ollaan jo tovi tultu eteenpäin, mutta sen suuremmilta kommelluksilta ollaan onneksi vältytty. Sekä pääsivu Munchlax Mania että PokéVote rullaavat mukavasti eteenpäin eikä loppua ainakaan toistaiseksi näy! Vuoden 2017 huhtikuussa juhlittiin jo pyöreitä, kun Munchlax Mania täytti 10 vuotta, ja vuonna 2022 sivu on ollut olemassa jo 15 vuotta!

Munchlax Maniassa on ollut vuosien varrella yhtä jos toista osiota ja toimintoa, joista osa on poistunut ja elää nykyisin vain nostalgisissa muistoissa. Munchlax Mania palkitsi aikoinaan parhaimpia kotimaisia Pokémon-fanisivuja perinteisillä awardseilla, jotka nykypäivänä ovat tainneet kuolla vähän kaikkialta. Myöhemmin awardsit korvattiin Kuukauden Kultaisella Poképallolla, joka sekin loppui vuoden vireillä oltuaan. Kultaisten Poképallojen saajista valittiin vielä se kaikkein paras, ja voittaja kruunattiin Platinaisella Poképallolla.

Kuukauden Pokémonin ohella kokeiltiin jossakin vaiheessa myös Kuukauden Strategimonia, joka keskittyi erityisesti Pokémonien kilpailullisempaan puoleen. Melkein tusinan verran Strategimoneja kerättiin, kunnes toiminta lopetettiin.

Munchlax Mania hyödynsi alusta alkaen legendaarisen Freebokin tarjoamaa vieraskirjaa, jonka toiminta harmillisesti loppui vuonna 2015. Vanhoja vieraskirjaviestejä on mahdollista lukea Sivuista-osion Vanhat vieraskirjaviestit-linkin takaa. Aikoinaan sivuilla pyöritettiin myös erilaisia kyselyitä, joissa oli ajoittain vaihtuvia kysymyksiä ja teemoja. Nykypäivän ulkoasuissa kyselyä ei enää ole, mutta tuolloisten kyselyiden tuloksia on mahdollista edelleen käydä tsekkaamassa Sivuista-osiosta.

MM:n vuosittaisina teemoina on tähän päivään asti säilyneet:
1) Synttäreiden juhlistaminen aprillipäivänä 1.4. Tällöin on turha odottaa MM:ltä jekkuja, koska vanheneminen ei ole koskaan leikin asia!
2) Joulukalenteri, joka on enemmän tai vähemmän aktiivinen lisäys vuosittaiseen hauskanpitoon. Ensimmäinen joulukalenteri avattiin vuonna 2009 ja tuosta lähtien sellainen on pyritty kasaamaan joka vuosi. Vuosina 2011 ja 2012 joulukalenteri jäi välistä, ja sittemmin myös vuosina 2020 ja 2021.


Liitesivut aukeavat uuteen pop-up -ikkunaan! Jos linkit ei toimi, selaimesi ei välttämättä tue javascriptiä. Sen voi helposti muuttaa selaimen asetuksista.

This page is only a fan site. Pokémon, Pikachu and all related characters and titles are trademarks of Nintendo.

Tämä sivu on ainoastaan fani-sivu. Pokémon, Pikachu ja kaikki aiheeseen liittyvät hahmot ovat Nintendon omaisuutta.