Pelit


Nintendo DS


Pokémon BLACK 2 & WHITE 2
23.6.2012 7.10.2012 12.10.2012 11.10.2012 8.11.2012 23.6.2012

Lajityyppi: RPG/Roolipeli
sukupolvi V
Pokémon Black 2 ja White 2 toimivat "kolmantena osana" Pokémon Black- ja White-peleille. Tällä kertaa tyypillisestä kolmannen version kaavasta on kuitenkin poikettu, sillä ensimmäistä kertaa alkuperäisen peliparin jälkeen julkaistaan toinen pelipari. Nämä pelit toimivat myös jatko-osana Black- ja White-peleille, sillä vaikka tapahtumat sijoittuvat edelleen Unova-alueelle, niin aikaa edellisistä tapahtumista on kulunut kaksi vuotta. Tämän vuoksi Unovan kartta on muuttunut merkittävästi ja lisäksi jotkut hahmot sekä tutut tapahtumat eivät olekaan enää ennallaan. Pelattavat hahmotkin ovat täysin uudet, ja seikkailu aloitetaan tällä kertaa Aspertia City-kaupungista. Pahamaineinen joukko Team Plasma on edelleen kuvioissa, mutta pukeutuu tällä kertaa mustaan ja toimii uuden ideologian voimin.

Pelaajan tavoitteena on kuitenkin edelleen pyrkiä Pokémon Mestariksi päihittämällä kahdeksan salipäällikköä ja keräämällä heiltä salimerkit. Lisäksi tarkoituksena on kerätä tietoa PokéDexiin, joka sisältää edeltäjästään poiketen myös Unovan ulkopuolisia Pokémoneja. Pelien sisäinen PokéDex kattaa jopa 300:n Pokémonin tiedot, ja National Dex nostaa lukeman 649:ään Pokémoniin. Peleissä esitellään myös runsaasti uusia lisäyksiä, kuten Pokémon World Tournament, jossa voi otella aikaisempien sukupolvien salipäällikköjä ja Pokémon Mestareita vastaan. Toinen suuri lisäys on Pokéstar Studios, jossa voi ohjata oman Pokémon-aiheisen elokuvan.

Pokémon Black 2 ja White 2 voidaan yhdistää paitsi aikaisempiin Pokémon Black- ja White-peleihin, niin myös neljännen sukupolven peleihin PokéTransferin avulla. Lisäksi Pokémon Global Link-palveluun on mahdollista liittyä myös näillä peleillä. Pelien ohella julkaistu Pokémon Dream Radar (Nintendo 3DS-konsolille) on myös läheisessä kontaktissa Black 2- ja White 2-pelien kanssa, sillä sen kautta pyydystettyjä Pokémoneja voi siirtää näihin peleihin.

MUNCHYN ARVIO: ∗ ∗ ∗ ∗ ∗


Pokémon CONQUEST
19.3.2012 18.6.2012 27.7.2012 21.6.2012 Ei julkaistu Ei julkaistu
Lajityyppi: Strategiapeli
sukupolvi V
Pokémon Conquest on siitä erikoinen peli, että se perustuu legendaariseen Nobunaga's Ambition-pelisarjan peleihin, mutta sekoittaa mukaan aimo annoksen Pokémonia. Peli on strateginen roolipeli, ja tarkoituksena on valloittaa Ransei-alueen eri osat ja yhdistää kansakunta yhdeksi kokonaisuudeksi. Pelaaja on soturi, joka yhdessä Eevee-kumppaninsa kanssa taistelee erilaisia sotaherroja ja näiden johtajia vastaan. Mitä enemmän taisteluita pelaaja voittaa, sitä enemmän uusia alueita hän avaa ja sitä enemmän Pokémoneja hän voi kohdata ja osaksi joukkoaan.

Taistelutilanteissa Pokémonit asetetaan maastoon ja ottelut tapahtuvat vuorottaisilla hyökkäyksillä. Pokémoneilla on vahvuuksia ja heikkouksia toisiaan vastaan muun muassa tyypityksen ja Pokémonien erikoisten kykyjen vuoksi. Näitä hyödyntämällä taisteluissa on mahdollista strategisoida ja pyrkiä saavuttamaan paras lopputulos. Paitsi pelaajalla, niin myös sotaherroilla on omat voimalähteensä, joiden avulla Pokémoneja pystyy vahvistamaan taistelutilanteissa. Pelaaja ystävystyy useiden sotaherrojen kanssa matkansa aikana, ja voi kutsua näitä apuun tukalissa tilanteissa. Pokémonit vahvistuvat ja voivat kehittyä, kun niiden ja sotaherrojen välillä on tarpeeksi suuri linkki. Kun linkki on 100%, on Pokémonin ja sotaherran välillä paras mahdollinen yhteys ja Pokémon on vahvimmillaan.

Vaikka Pokémon Conquest on aivan erilainen peli, kuin mitä Pokémon yleensä tuo julki, niin se on silti säilyttänyt Pokémonin perusperiaatteet sisällössään. Peli on saanut hyviä arvosteluja, joissa on kehuttu sen helppoa pelattavuutta (aloittelijatkin oppivat pelin idean ongelmitta) sekä sen koukuttavuutta ja uusintapeluupotentiaalia.


Learn with Pokémon: TYPING ADVENTURE
21.4.2011 (valk.) | 12.11.2011 (musta) Ei julkaistu 21.9.2012 10.1.2013 Ei julkaistu
Lajityyppi: Oppimispeli
sukupolvi V
Learn with Pokémon: Typing Adventure on ensimmäinen pääsarjan ulkoinen peli, joka sisältää viidennen sukupolven Pokémoneja. Pelilaatikko sisältää varsinaisen pelikasetin lisäksi myös langattoman näppäimistön, jonka avulla suuri osa pelaamisesta tapahtuu. Pelin pohjimmaisena ajatuksena on auttaa lapsia tavaamaan ja kirjoittamaan, mutta mitä pidemmäs pelissä etenee, sitä haastavimmiksi tasot muuttuvat, joten vastusta löytyy myös varttuneemmille pelaajille.

Pelissä pelaaja on aloitteleva tavaaja, joka liittyy osaksi erikoista Elite Typists' Club -ryhmää. Ryhmän sisällä on tavoitteena selvittää Pokémonien elinpaikat tavaamalla esiintyvien villien Pokémonien nimet. Samalla on tavoitteena kerätä mahdollisimman paljon uusia nimiä (= Pokémoneja), ja mitä enemmän niitä kohdataan, sitä enemmän uusia alueita avataan. Saavutuksesi määrittelevät asemasi ryhmässä, ja tavoitteena on luonnollisesti korkein titteli: Master Typist. Kohdattavia Pokémoneja on kaikkiaan 403 kappaletta, joten suurin osa Pokémonien nimistä luulisi jäävän mieleen peliä pelatessa!

Pelaaminen tapahtuu joko mukana tulevalla näppäimistöllä, tai sitten DS:n kosketusnäytöllä. Mitä nopeammin nimet saa kirjoitettua, sen enemmän saa pisteitä. Jokaisen alueen lopussa on tyypillistä kohdata loppuvastus, joka on usein harvinaisempi Pokémon. Jokaisella alueella on myös omat erikoispiirteensä, ja on tärkeää olla tekemättä virheitä Pokémonien nimiä näpytellessä.


Pokémon BLACK & WHITE
18.9.2010 6.3.2011 4.3.2011 10.3.2011 21.4.2011 18.9.2010

Lajityyppi: RPG/Roolipeli
sukupolvi V
Pokémon Black ja White ovat ensimmäiset viidennen sukupolven Pokémon-pelit. Pelien syvin olemus on sama kuin kaikissa muissakin perinteisissä Pokémon-peleissä, mutta mukaan on lisätty luonnollisesti myös paljon uutta. Olet jälleen aloitteleva kouluttaja, mutta tällä kertaa uudella Unova-alueella. Tavoitteenasi on nousta Unovan Pokémon Mestariksi. Matkasi aikana kierrät kaupunkeja haastaen samalla salipäälliköitä, joilta saadut merkit ovat todiste menestyksestäsi. Samalla pyydystät Pokémoneja ja kartutat PokéDexiin informaatiota. Seikkailuasi häiritsee Team Plasma-joukko, jonka kanssa joudut vastakkain useaan otteeseen.

Black ja White jatkavat aiempien neljännen sukupolven pelien tapaan Nintendo DS-konsolilla, mutta ottaa konsolista kaiken ilon irti. Grafiikka on hiottu huippulukemiin, ja 3D-tekniikkaa on käytetty runsaasti aiempaa enemmän. Pelimekaniikka on säilynyt melkein ennallaan, mutta sen ulkopuolelle on lisätty paljon uutta. Pelit tarjoavat entistä enemmän mahdollisuuksia ulkoisen ja langattoman verkon toimintoihin alaruutuun sijoittuvan C-Gearin avulla. Lisäksi pelikokemusta voi lisätä Internetissä sijaitsevan Global Linkin avulla, jolloin pääsee myös seikkailemaan ja nappaamaan Pokémoneja esimerkiksi Dream Worldiin. Pelin sisäisiä esteettisiä muutoksia ovat grafiikan lisäksi vuodenajat, jotka vaihtuvat kuukausittain. Lisäksi Pokémonit ovat taisteluissa jatkuvasti animoituja ja tarjotaan mahdollisuus kokea myös uudenlaisia 3 VS 3-otteluita.

Nämä kaksi peliä eivät eroa toisistaan muuten, kuin joidenkin paikkojen (esimerkiksi Black City ja White Forest) sekä tiettyjen Pokémonien saatavuuden saralla. Pelit on mahdollista yhdistää kaikkien neljännen sukupolven pelien (Diamond, Pearl, Platinum, Heart Gold & Soul Silver) kanssa. Pelien oma PokéDex sisältää 156 täysin uutta Pokémonia, mutta pelin edetessä vanhojakin Pokémoneja on mahdollista kohdata. Tällöin PokéDex kattaa kaikkiaan 649 Pokémonia. Molemmat pelit ovat saaneet loistavan vastaanoton.

MUNCHYN ARVIO: ∗ ∗ ∗ ∗ ∗


Pokémon RANGER: GUARDIAN SIGNS
6.3.2010 4.10.2010 5.11.2010 25.11.2010 Ei julkaistu 6.3.2010 (Taiwan)
Wii U Virtual Console
3.8.2016 18.8.2016 9.6.2016 9.6.2016 Ei julkaistu Ei julkaistu
Lajityyppi: RPG/Roolipeli
sukupolvi IV
Pokémon Ranger: Guardian Signs on kaikkiaan kolmas Pokémon Ranger-pelisarjan peli. Peli toimii samalla kuviolla kuin aiemmat toverinsa, mutta hahmot, juoni, Pokémonit ja tehtävät ovat täysin uudet, ja näiden lisäksi muutamia muitakin uudistuksia pelistä löytyy. Pelin tapahtumat sijoittuvat Oblivia-saaristoon, jonne sinut lähetetään hoitamaan Rangerin tehtäviä yhdessä Pokémon-kumppanisi kanssa. Mitä seikkailuja sinulla onkaan edessäsi, ja mitä pahamaineinen Pokémon Pinchers-ryhmä oikein touhuaa?

Pokémon Ranger: Guardian Signs tarjoaa tuttujen toimintojen lisäksi myös uutta mekaniikkaa. Nyt on mahdollista piirtää riimukirjaimia kosketusnäytölle kutsuakseen legendaarisia Pokémoneja apuun. Lisäksi pelissä pystyy lentämään pilvien yläpuolella ja nappaamaan Pokémoneja myös pilvien korkeudelta! Pelin edetessä törmäät erikoiseen Ukulele-Pichuun, jolla on oma tarkoituksensa pelin tarinassa. Peli tarjoaa myös toimivan moninpelin, jolloin kaikkiaan neljä pelaajaa voivat yhdessä ratkaista erilaisia tehtäviä.

Myös monenlaisia ladattavia erikoistehtäviäkin on tarjolla, jotka selvittämällä on mahdollista ansaita harvinaisia Pokémoneja, jotka puolestaan voi siirtää muihin Pokémon-peleihin. Pokémon Ranger: Guardian Signs jatkaa Pokémon Ranger-pelien tutulla, mutta vahvalla linjalla.


Pokémon HEART GOLD & SOUL SILVER
12.9.2009 14.3.2010 26.3.2010 25.3.2010 4.2.2010 12.9.2009 (Taiwan)

Lajityyppi: RPG/Roolipeli
sukupolvi IV
Pokémon Heart Gold ja Soul Silver ovat uudistetut versiot alkuperäisistä Gold- ja Silver-peleistä. Pelien juoni on sama kuin edeltäjissään: olet aloitteleva kouluttaja Johto-alueella ja lähdet suurelle matkalle tavoitteenasi yltää Pokémon Mestariksi. Matkan aikana pyydystät ja koulutat Pokémoneja, ja seikkailun ohessa törmäät myös pahamaineiseen Rakettiryhmään, jonka suunnitelmista sinun on tehtävä loppu. Myöhemmin pääset seikkailemaan myös Kanto-alueelle. Pokémon Heart Gold ja Soul Silver ovat nykyaikaisia, neljännen sukupolven pelejä, joten ne sisältävät kaiken vanhan ja tutun lisäksi myös paljon uutta.

Näkyvin muutos on grafiikan suuri paraneminen, kun Game Boy Color-konsolista on hypätty Nintendo DS-konsoliin. Grafiikka seurailee pitkälti Diamond- ja Pearl-pelien tyylillä ja kaikki neljännen sukupolven peleihin lisätyt uudistukset näkyvät myös näissä peleissä. Pokémon Heart Gold- ja Soul Silver-peleihin on myös lisätty muutamia uusia lisäyksiä, kuten uusia paikkoja, hahmoja, toimintoja, esineitä ja Pokémoneja, joita aiemmin ei Johto- tai Kanto-alueilta löytynyt. Pelipaketin mukana tulee myös ainutlaatuinen Pokéwalker-askelmittari, jonka avulla on mahdollista kasvattaa ja pyydystää Pokémoneja, jotka nekin ovat ennestään tuntemattomia Johto- ja Kanto-alueilla.

Nämä kaksi peliä eivät eroa toisistaan muutoin kuin muutamien Pokémonien saatavuuden saralla. Molemmat pelit voidaan yhdistää neljännen sukupolven peleihin (Diamond, Pearl, Platinum) ja näin ollen Pokémonien määrä nousee huimasti. Pelien oma PokéDex sisältää yhteensä 251 Pokémonia, mutta National Dexin jälkeen määrä nousee 493:een.

MUNCHYN ARVIO: ∗ ∗ ∗ ∗ ∗


Pokémon MYSTERY DUNGEON: EXPLORERS OF SKY
18.4.2009 12.10.2009 20.11.2009 12.11.2009 Ei julkaistu 18.4.2009 (Taiwan)
Wii U Virtual Console
20.7.2016 23.6.2016 18.8.2016 18.8.2016 Ei julkaistu Ei julkaistu
Lajityyppi: Luolasto-/seikkailupeli
sukupolvi IV
Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky on kaikkiaan viides Pokémon Mystery Dungeon-peli ja ensimmäinen, joka julkaistiin yksinään. Pelin voidaan kuitenkin olettaa olevan kolmas versio Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time- & Explorers of Darkness -peleille, sillä ne jakavat keskenään runsaasti samaa mekaniikkaa, Pokémoneja sekä juonta/tarinaa. Aiempien pelien uskolliseen tyyliin, myös tässäkin pelissä huomaat muuttuneesi Pokémoniksi ja heräät Treasure Town-kylän lähettyviltä. Saat pian vierellesi uuden ystävän, jonka kanssa päätätte liittyä tutkimuskerhoon. Kerhon kautta joukkosi lähetetään suorittamaan erilaisia tehtäviä erinäköisiin luolastoihin, joissa etenemällä tapaat uusia ystäviä (joita saat houkuteltua joukkoosi) ja lisäksi avaat uusia alueita.

Peli sisältää aiempiin peleihin nähden myös hieman uudistuksia. Aloitus-Pokémoneja on nyt enemmän kuin ennen, kun mukaan on lisätty neljä uutta vaihtoehtoa. Lisäksi pelistä löytyy Sky Jukebox, jonka avulla voi kuunnella pelissä esiintyvää musiikkia. Peli sisältää myös uusia kojuja ja kauppoja Treasure Townissa, joista kullakin on omat, uudet tarkoituksensa auttaakseen pelajaa etenemään pelissä. Lisäksi pelin edetessä on mahdollisuus ottaa osaa erilaisiin kohtauksiin, jotka valaisevat hieman enemmän joidenkin sivuhahmojen historiaa, syventäen pelin juonikuviota entisestään.

Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky on edeltäjiensä tavoin saanut sekä hyviä että huonoja arvosanoja, mutta varmaa on se, että tämä peli on oiva jatko-osa Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time- ja Explorers of Darkness-peleille, tuoden pelien tarinan arvoiseensa lopputulokseen. PMD-sarja on jatkunut tämän pelin jälkeen 3DS-konsolille.


Pokémon PLATINUM
13.9.2008 22.3.2009 22.5.2009 14.5.2009 2.7.2009 13.9.2008 (Taiwan)
Lajityyppi: RPG/Roolipeli
sukupolvi IV
Pokémon Platinum on kolmas versio Pokémon Diamond- ja Pearl-peleille - samaan tyyliin kuin Emerald, Crystal ja Yellow ennen sitä. Pelin tapahtumat sijoittuvat edeltäjänsä tavoin Sinnoh-maastoon ja juoni sekä pelimekaniikka ovat muutenkin miltei identtiset: tässäkin pelissä olet aloitteleva Pokémon-kouluttaja Twinleaf Townista ja tähtäimessäsi on Pokémon Mestarin titteli. Seikkailun aikana koulutetaan Pokémoneja ja täydennetään PokéDexiä ottelemalla vastaantulevia kouluttajia vastaan. Salipäälliköiden merkit keräämällä varmistaa pääsyn Liigaan ja lähemmäs tavoitettaan. Matkaa häiritsee kuitenkin mystinen Team Galactic-joukko, jonka suunnitelmiin pelaaja joutuu osalliseksi.

Pokémon Platinum sisältää edeltäjiinsä nähden kuitenkin myös paljon uutta. Peli sisältää paljon esteettisiä uudistuksia niin hahmoihin, Pokémoneihin kuin ympäröivään maastoonkin. Myös pelin tarinaan on tuotu hieman uutta lisämaustetta esimerkiksi muuttamalla legendaarisen Pokémonin pääpainoa Giratinaan ja esittelemällä sen asuinpaikka, Vastamaailma (Distortion World), jonne pääsee seikkailemaan. Lisäksi joidenkin esineiden ja hahmojen sijaintia on muutettu. Villien Pokémonien lokaatioita on myös hieman muutettu ja jotkin Pokémonit ovat saaneet uusia muotoja. Yksi suurimmista uudistuksista on kuitenkin uusi Battle Frontier. Battle Frontierissa voi haastaa itsensä erilaisissa ottelurakennuksissa, joissa pätevät vain tietyt, määrätyt säännöt. Sinnohin omaa PokéDexiäkin on hieman muokattu, ja se sisältää nyt kaikkiaan 210 Pokémonia. Tietysti myöhemmin saatava National Dex sisältää kaikki loput, jolloin peliin on mahdollista saada kokonaiset 493 Pokémonia.

Ilmestyessään Pokémon Platinum sai positiivisen vastaanoton, vaikkei yltänytkään aivan edeltäjiensä tasolle. Pelin voi yhdistää kaikkiin neljännen sukupolven Pokémon-peleihin muun muassa Nintendo DS-konsolin langattoman yhteyden kautta. Aikaisemmista Game Boy Advance-peleistä on myös mahdollista siirtää Pokémoneja tähän peliin hyödyntämällä Nintendo DS-konsolin GBA-pelikasettipaikkaa.

MUNCHYN ARVIO: ∗ ∗ ∗ ∗ ∗


Pokémon RANGER: SHADOWS OF ALMIA
20.3.2008 10.11.2008 21.11.2008 13.11.2008 Ei julkaistu 20.3.2008 (Taiwan)
Wii U Virtual Console
27.7.2016 4.8.2016 9.6.2016 9.6.2016 Ei julkaistu Ei julkaistu
Lajityyppi: RPG/Roolipeli
sukupolvi IV
Pokémon Ranger: Shadows of Almia on toinen Pokémon Ranger-pelisarjan peli. Peli toimii samalla mekaniikalla kuin aiempi Pokémon Ranger-peli, mutta sisältää myös uudistuksia. Peli sijoittuu tällä kertaa uudelle Almia-alueelle, jossa huomaat olevasi vastavalmistunut Pokémon Ranger, joka pääseekin hetimmiten työn touhuun. Aikaisemmin määrättyjen kumppani-Pokémonien sijaan sinulla on tällä kertaa mahdollisuus valita kumppanisi itse useasta eri vaihtoehdosta. Vastarintaa tekevä jengi on puolestaan tällä kertaa Team Dim Sun.

Peli tarjoaa myös muita pienoisia uudistuksia. Pokémonien pyydystys tapahtuu edelleen Capture Styler-laitteella, mutta nyt sitä on mahdollisuus parantaa erikoisen korttisysteemin avulla. Lisäksi renkaiden piirtämiseen on tuotu lisäominaisuus, jossa Pokémoneja pyydystettäessä on pidettävä huoli myös sen onnellisuudesta. Peli sisältää runsaasti enemmän erikois- ja ekstratehtäviä, joita voi myös ladata Wi-Fi-yhteyden kautta. Pelin Ranger Browser (PokéDexin vastike) sisältää kaikkiaan 270 taskuhirviötä, joista kolme on mahdollista saada vain erikoistehtävien kautta.

Pokémon Ranger: Shadows of Almia sai edeltäjänsä tavoin ristiriitaisen vastaanoton. Mekaniikkaa kehuttiin, mutta pelin katsottiin olevan liian samankaltainen kuin edeltäjänsä. Tästä huolimatta Pokémon Ranger-pelisarjan suosio ei ole hiipunut, ja jatko-osia on ilmestynyt tämän pelin jälkeenkin.


Pokémon MYSTERY DUNGEON: EXPLORERS OF TIME & EXPLORERS OF DARKNESS
13.9.2007 20.4.2008 4.7.2008 19.6.2008 11.12.2008 13.9.2007 (Taiwan)

Lajityyppi: Luolasto-/seikkailupeli
sukupolvi IV
Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time & Explorers of Darkness ovat suositun Pokémon Mystery Dungeon-pelisarjan toiset parina julkaistut pelit. Pelit jatkavat samalla kaavalla kuin edeltäjänsäkin, mutta mukaan on tuotu lisää Pokémoneja ja pelattavuuttakin on parannettu. Nintendo DS-konsolin ominaisuuksia on otettu enemmän huomioon ja esimerkiksi Wi-Fi-yhteyden hyötykäyttöä on lisätty. Tarina on kokenut suuria muutoksia, mutta perusperiaatteet ovat säilyneet samoina: näissäkin peleissä olet ihminen Pokémonin kehossa. Heräät Treasure Townin liepeiltä ja tutustut tulevaan pelastusryhmätoveriisi. Yhdessä liitytte Wigglytuff Guildiin, suureen Pokémonien tutkimusryhmään, jonka kautta pääsee seikkailemaan erilaisiin luolastoihin. Pelin alku etenee tarinan mukaisesti, mutta myöhemmin seikkailu muuttuu vapaammaksi.

Tämän parivaljakon pelit eivät toisistaan juurikaan eroa, mutta aikaisempiin versioihin nähden peleissä on paljon uutta. Ensinnäkin pelit sisältävät nyt kaikenkaikkiaan 491 Pokémonia, jolloin mahdollisuudet suurempaan tutkimusjoukkoon ovat isommat. Lisäksi maasto, alueet ja luolastot ovat erilaisia ja tarinakin on täysin eri. Pelin tyyli on kuitenkin pysynyt samana - liikut Pokémon-hahmona luolastoissa ja hyökkäystilanne villejä Pokémoneja kohtaan tapahtuu heti Pokémonien kohdatessa, reaaliaikaisesti.

Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time & Explorers of Darkness ovat olleet erittäin suosittuja kuten edeltäjänsäkin. Myöhemmin tämän pelikaksikon rinnalle julkaistiin myös kolmas osa, Explorers of Sky. Pelisarjoista on tehty myös erikoisjaksot Pokémon-animeen.

MUNCHYN ARVIO: ∗ ∗ ∗


Pokémon DIAMOND & PEARL
28.9.2006 22.4.2007 27.7.2007 21.6.2007 14.2.2008 28.9.2006 (Taiwan)

Lajityyppi: RPG/Roolipeli
sukupolvi IV
Pokémon Diamond & Pearl ovat neljännen sukupolven vastineet perinteisille Pokémon-peleille. Idea on säilynyt samana: olet uusi kouluttaja, nyt uudelta Sinnoh-alueelta, ja aloitat Pokémon-matkasi tavoitteenasi Pokémon-mestaruus. Kierrät kaupunkeja ja muita erilaisia alueita samalla pyydystäen Pokémoneja ja kouluttaen niitä ottelemalla kouluttajia vastaan. Keräät salimerkkejä ja taistelet myös pahamaineista rikollisliigaa, Team Galacticia vastaan. Lisäksi keräät tietoa PokéDexiisi. Keskenään nämä pelit ovat miltei samanlaisia - ne eroavat toisistaan milteinpä ainoastaan Pokémonien saatavuuden saralla.

Koska pelit ovat Nintendo DS-konsolille, on mukaan tuotu myös paljon uudistuksia. Grafiikan muutos on tottakai näkyvin muutos, ja se onkin hiottu huippuunsa. Peliin on palautettu aiemmin unohtuneet yö ja päivä, nyt tosin tarkempana kuin koskaan ympäristön valaistuksen muuttuessa kellon mukaisesti. Pelissä esitellään uusi Pokétch-laite, joka sijoittuu Nintendo DS-konsolin alaruudulle. Kosketusnäyttöä hyödynnetään Pokémon-otteluissa ja otteluiden ulkopuolella sitä käytetään Pokétch-laitteelle. Pokémonien hyökkäykset kokevat täysin uudenlaisen mekaniikan, sillä jokainen hyökkäys on nyt määritelty erikseen joko hyökkääväksi (Physical), erikoiseksi (Special) tai muuksi (Other) - tätä aiemmin hyökkäyksen teho perustui vain sen tyyppiin. Kolmannen sukupolven peleissä esiintyneet Contestit tekevät paluun, mutta niitä on päivitetty huomattavasti. Lisäksi peleissä on uusia Pokémoneja sekä muokkauksia hyökkäyksiin, esineisiin ja kehittymistapoihin. Pelien PokéDex on päivitetty ja sisältää 151 Pokémonia, ja myöhemmin saatavaan National Dexiin mahtuu kaikkiaan jopa 493 Pokémonia!

Ilmestyessään Pokémon Diamond & Pearl saivat loistavan vastaanoton. Pelit voidaan yhdistää muihin peleihin, sillä ne hyödyntävät Nintendo DS-konsolin tarjoamia mahdollisuuksia esimerkiksi langattoman yhteyden kanssa: näin kavereiden kanssa otteleminen ja vaihtaminen käy entistä helpommin. Lisäksi peleihin on mahdollista tuoda Pokémoneja vanhemmista GBA-konsolin peleistä käyttämällä Nintendo DS-konsolissa olevaa GBA-peleille tarkoitettua asemaa.

MUNCHYN ARVIO: ∗ ∗ ∗ ∗ ∗


Pokémon RANGER
23.3.2006 30.10.2006 13.4.2007 7.12.2006 Ei julkaistu 23.3.2006 (Taiwan)
Wii U Virtual Console
13.4.2016 21.7.2016 25.2.2016 26.2.2016 Ei julkaistu Ei julkaistu
Lajityyppi: RPG/Roolipeli
sukupolvi III
Pokémon Ranger on toiminnantäyteinen Pokémon-peli Nintendo DS-konsolille. Peli alkaa sillä, että hahmosi päättää ryhtyä Pokémon Rangeriksi Fiore-alueella, ja liittyessä Rangereiden yhteisöön, pääsee hän osallistumaan erilaisiin tehtäviin, joiden kautta ranger-tasoa saa nostettua ylemmäksi. Samaan aikaan on mahdollista pyydystää Pokémoneja ja täydentää Ranger Browseria (PokéDexin vastike). Pokémon Ranger poikkeaa kuitenkin tyyliltään täysin perinteisistä Pokémon-peleistä.

Pyydystäminen ei tapahdu Poképalloilla, vaan erikoisella Capture Styler-esineellä, joka hyödyntää Nintendo DS-konsolin kosketusnäyttöä. Piirtämällä tarpeeksi renkaita villin Pokémonin ympärille, sen saa pyydystettyä. Eri Pokémonit vaativat eri määrän rinkuloita. Lisäksi Pokémoneja ei voi käyttää jatkuvasti, vaan kerran käytön jälkeen ne vapautetaan maastoon (poikkeuksena oma Minun- tai Plusle-kumppanisi). Grafiikkakin poikkeaa perinteisistä Pokémon-peleistä huomattavasti. Pokémon Ranger-pelissä on mahdollista saada haltuunsa Manaphy Egg, jonka voi siirtää Pokémon Diamond-, Pearl- tai Platinum-peleihin ja täten saada itselleen Manaphyn kyseisissä peleissä. Pelin Ranger Browser sisältää kaikkiaan 213 Pokémonia.

Pokémon Ranger sai ilmestyessään ristiriitaisen vastaanoton. Kekseliäisyyttä ja pelin pituutta ylistettiin mutta vastapainona pelattavuutta ja yleistä haastavuutta kritisoitiin, ja pelin mekaniikka koettiin toisinaan turhauttavaksi. Peli on kuitenkin poikinut useita jatko-osia.

MUNCHYN ARVIO: ∗ ∗


Pokémon MYSTERY DUNGEON: BLUE RESCUE TEAM
17.11.2005 18.9.2006 10.11.2006 28.9.2006 30.8.2007 17.11.2005 (Taiwan)
Wii U Virtual Console
23.3.2016 23.6.2016 11.2.2016 12.2.2016 Ei julkaistu Ei julkaistu
Lajityyppi: Luolasto-/Seikkailupeli
sukupolvi III
Pokémon Mystery Dungeon: Blue Rescue Team on suuren suosion saavuttaneen Pokémon Mystery Dungeon-pelisarjan ensimmäinen osa parinsa Nintendo DS-konsolille julkaistun Pokémon Mystery Dungeon: Red Rescue Team-pelin kanssa. Pelit tuovat Pokémon-peleihin uuden näkökulman, sillä näissä peleissä olet itse Pokémonin roolissa ja seikkailet Pokémon-maailmassa, Pokémonien keskellä.

Huomaat eräänä aamuna olevasi muuttunut Pokémoniksi, ja törmäät pian toiseen Pokémoniin, jonka kanssa päätä pelastaa pelastuspartion auttaaksesi hädässä olevia Pokémoneja. Pääset liikkumaan toverisi kanssa erilaisissa luolastoissa pelastamassa pulaan joutuneita Pokémoneja, samalla otellen luolastojen villejä Pokémoneja vastaan. Voit myös saada näitä Pokémoneja liittymään pelastuspartioosi. Pelaaminen tapahtuu liikuttamalla itseäsi (Pokémonia) luolastossa, ja kohdatessasi villin Pokémonin, voit käyttää hyökkäyksiä sitä vastaan eri nappeja painamalla. Kerrallaan voit liikkua neljän pelastuspartion jäsenen kanssa, mutta kokonaisuudessaan partiossasi voi olla Pokémoneja miltei rajaton määrä!

Pokémon Mystery Dungeon: Blue Rescue Team peliparinsa kanssa ovat olleet erittäin suosittuja ja ne ovat käynnistäneet tuottoisan Pokémon Mystery Dungeon-tavaramerkin, jonka alle on näiden pelien lisäksi luotu jo useita jatko-osia.

MUNCHYN ARVIO: ∗ ∗ ∗


Pokémon LINK!
20.10.2005 6.3.2006 5.5.2006 28.4.2006 17.5.2007 20.10.2005 (Taiwan)
Lajityyppi: Pulma/palapeli
sukupolvi III
Pokémon Link! (Euroopan ulkopuolella Pokémon Trozei!) on simppeli Pokémon-logiikkapeli, jonka idea on varsin yksinkertainen ja noudattelee hieman legendaarista Tetris-peliä. Pelialustalla on Pokémonien kuvia, ja tarkoituksena on saada vähintään neljä samanlaista kuvaa samalle suoralle, jotta ne poistuvat alustalta ja saa kerättyä pisteitä. Ylhäältä putoaa kuitenkin vähän väliä uusia Pokémoneja alustalle, jolloin on tärkeää pitää alusta mahdollisimman väljänä, sillä jos se täyttyy, peli loppuu siihen. Välillä peli antaa mahdollisuuksia myös muunlaisten suorien rakentamiseen, ja pisteitä kertyy sitä mukaa, mitä enemmän saman Pokémonin kuvia saa kasattua peräkkäin. Pelimekaniikka hyödyntää Nintendo DS-konsolin kosketusnäyttöä, ja pelaaminen tapahtuukin juuri sillä.

Pelistä löytyy seikkailumoodi (Adventure Mode), jossa pääse seikkailemaan Lucy Fleetfoot-hahmolla. Hänen aikomuksenaan on tuhota Phobos Battalion, joka on joukko pahamaineisia Pokémon-rikollisia. Tämä onnistuu, kuinkas muuten, kuin pelaamalla palapelipelejä rikollisia vastaan ja voittamalla heidät keräämällä enenemmän pisteitä. Pelissä on mahdollista kerätä myös National Dex täyteen, joka toimii tavallaan pienenä sivuseikkailuna. Pokémonista saa merkinnän Dexiin, kun seikkailumoodin puolella saa poistettua vähintään neljä saman Pokémonin peräkkäistä kuvaa pois alustalta. Peli sisältää kaikkiaan 386 Pokémonia, joista toiset ovat haastavampia saada kuin toiset. Näiden toimintojen lisäksi peli tarjoaa osioita vapaampaan pelaamiseen.

Pokémon Link! on saanut hyviä arvosteluja: se on saanut kehuja yksinkertaisesta, mutta toimivasta pelimekaniikasta sekä uskalluksesta kokeilla Pokémonin osalta jotain uutta.

MUNCHYN ARVIO: ∗∗


Pokémon DASH
2.12.2004 14.3.2005 11.3.2005 7.4.2005 22.3.2007 2.12.2004 (Taiwan)
Lajityyppi: "Ajo"peli
sukupolvi III
Pokémon Dash on ensimmäinen Pokémon-peli Nintendo DS-konsolille. Se sisältää myös ensimmäisen pilkahduksen neljännestä generaatiosta: Munchlaxin, mutta julkaistiin kolmannen sukupolven aikana. Pelaaja pelaa Pikachu-Pokémonilla erilaisilla juoksuradoilla ja tavoitteena on päästä maaliin ensimmäisenä. Peli sisältää viisi erilaista tasoa (Cup), jotka kaikki sisältävät viisi rataa. Pelissä on myös mahdollista luoda omia ratoja. Mitä enemmän kisoja voitetaan, sitä enemmän avataan uusia tasoja ja ratoja.

Pokémon Dash käyttää hyödykseen Nintendo DS-konsolin kosketusnäyttöä, jolla suurin osa pelaamisesta tapahtuu. Pelin ainoa pelattava Pokémon yksinpeluussa on Pikachu, mutta vastustajina nähdään muitakin Pokémoneja. Peli sisältää monenlaisia eri pelimoodeja, joista Regular GP, Hard GP ja Expert GP ovat sellaisia, joissa kisataan muita Pokémoneja vastaan. Time Attack-moodissa ei ole muita Pokémoneja, ja sen tarkoituksena onkin vain selvitä mahdollisimman nopeasti maaliin Pikachulla. Peliin on mahdollista avata uusia kenttiä hyödyntämällä Nintendo DS-konsolissa olevaa GBA-peleille tarkoitettua kasettipaikkaa. Tähän kun asettaa Pokémon Ruby-, Sapphire-, Emerald-, Fire Red- tai Leaf Green-pelin, voi avata uusia ratoja, jotka muistuttavat kyseisissä peleissä esiintyviä Pokémoneja.

Pokémon Dash ei saanut juurikaan hyviä arvosteluja, vaikka se onkin ensimmäinen Pokémon-peli Nintendo DS-konsolille. Huonona pidettiin muun muassa sitä, että vain Pikachulla pystytään pelaamaan yksinpeluussa, ja lisäksi sitä, että peli on mahdollista läpäistä vain muutamassa tunnissa.

MUNCHYN ARVIO:


Liitesivut aukeavat uuteen pop-up -ikkunaan! Jos linkit ei toimi, selaimesi ei välttämättä tue javascriptiä. Sen voi helposti muuttaa selaimen asetuksista.

This page is only a fan site. Pokémon, Pikachu and all related characters and titles are trademarks of Nintendo.

Tämä sivu on ainoastaan fani-sivu. Pokémon, Pikachu ja kaikki aiheeseen liittyvät hahmot ovat Nintendon omaisuutta.